Uncategorized

Indrukwekkend, prachtig, intelligent en behendig: De Olifant!

Vandaag wil ik je wat meer vertellen over de Aziatische Olifant. In Dierenrijk verwachten ze aankomende zomer een baby olifantje! Dus uiteraard tijd om een blog aan deze prachtige en intelligente dieren te wijden. Een van mijn favoriete dieren (naast de chimpansees). Tijd om jullie voor te stellen aan Sibu, Htoo Yin Ayee, Ma Palai en Thuya!

(van links naar rechts; Htoo Yin Ayee, Ma Palai, Thuya en Sibu)
Olifanten zijn enorm intelligente dieren. Ze zien er misschien log en onhandig uit maar ze zijn zeer behendig en gevoelig. Een moeder olifant zal echt rouwen als een van haar kinderen overlijd of als een van haar dochters wordt weggehaald uit de groep. Ze reageren op hun naam en herkennen bepaalde woorden/klanken. Je kunt een olifant dus een hoop aanleren. Niet om kunstjes te doen, maar om ze te helpen bij hun verzorging. Dierenrijk laat elke dag zien hoe de verzorging van een olifant gaat, bij het programma onderdeel ‘O zit dat ZOlifant’. Ze laten zien dat olifanten hun poten door een luik aan kunnen geven om de nagels te laten veilen en voetkussens te checken. Daarnaast kunnen ze ook hun slagtanden, oren en staart laten zien ter controle. De nagels van een olifant moeten worden geveild omdat ze niet de afstanden afleggen die ze in de natuur zouden doen. In de natuur zouden hun nagels dus ook op een natuurlijke manier slijten. Het verblijf van de olifanten is groot maar niet zo groot als de vlaktes waar ze in het wild op leven. Gelukkig leren we in de loop der tijd van fouten die we vroeger maakte met deze dieren in de dierentuin. Helaas werden ze vroeger vaak in de avond vast gezet aan kettingen in hun verblijf en daar hebben ze wel een tik aan over gehouden. Zo zwaait Htoo Yin Ayee vaak haar hoofd van links naar rechts en kruist ze haar voeten om de beurt voor langs. Een soort van wiegen. Dierenverzorgers denken dat ze er verder geen last meer van heeft maar het is inderdaad wel iets wat sommige olifanten hebben overgehouden van vroeger.
De volgende foto die ik heb gemaakt, is een van de beste foto’s die ik ooit van een olifant gemaakt heb. Stiekem zijn deze prachtige dieren erg lastig om (mooi) te fotograferen.
De reden dat olifanten hun oren aangeven bij een training is voor bijvoorbeeld bloed te kunnen prikken. De huid is daar relatief dun en de aderen zijn goed zichtbaar. Echter vindt een olifant bloed prikken geen pretje, en wordt er vaker urine opgevangen om bepaalde dingen te checken. Zo sturen ze maandelijks urine van de dames op, om te kunnen kijken of ze in cyclus zijn. Htoo Yin Ayee had al een tijd geen cyclus gehad en toen kwam er ineens het nieuws vanuit het labaratorium dat ze zwanger was. Dat betekend dat Sibu de eerste de beste kans gegrepen heeft. En met als resultaat dat we aankomende zomer na een draagtijd van 22 maanden een babyolifantje verwachten!
Er is inmiddels al goed te zien van de achterkant dat ze een dikke buik heeft en dat het baby olifantje zeer bewegelijk is. (Links: Thuya, rechts: Htoo Yin Ayee).
Het belangrijkste en meest bijzondere aan een olifant is denk ik zijn slurf. Hij kan er bijna alles mee: ruiken, ademen, communiceren, toeteren, vechten, voelen, drinken, douchen en zelfs objecten oppakken. Slurf contact tussen de meeste olifanten is liefkozend echter kunnen ze er ook mee vechten maar je kunt het verschil goed zien. Gelukkig is de olifantengroep in Dierenrijk rustig en lief. Dat was wel anders want in 2013 kwamen Htoo Yin Ayee, Thuya en Ma Palai vanuit Emmen omdat moeder daar de boel over wilde nemen en ruzie schopte met de andere olifanten. Maar nu ze bij Sibu in Dierenrijk zijn, is de rust wedergekeerd. Er is veel contact tussen Sibu en Thuya, wat zorgt voor vertederende beelden. In de zomer speelde ze graag in het water samen.
Sibu is een echte man met grote slagtanden maar hij is pas 13 jaar oud dus hij groeit voorlopig nog wel door. Een lieverd en niet zo vijandig in de groep, dus ze verwachten dat de olifantengroep rustig om zal gaan met de geboorte van het nieuwe olifantje. Sibu en Thuya zijn de enige die nog nooit een geboorte mee hebben gemaakt. Sibu daarentegen is wel heel rustig omgegaan met Thuya toen hij met 6 maanden verhuisde vanuit Emmen naar Dierenrijk. Het is altijd afwachten hoe een groep reageert op de geboorte van een kleintje. Een ding is zeker, moeder is wel ervaren aangezien dit haar vierde kind wordt en olifanten zijn hele sociale dieren. Spannend maar heel leuk. Ik hoop van de zomer aanwezig te zijn op de eerste dag dat dit kleintje op onze planeet komt!
Grote zus Ma Palai en broertje Thuya zoeken elkaar ook regelmatig op.
En zo nu en dan laten ze hun slurf behendigheden zien, haha!
Sibu heeft mijn hart wel veroverd, hij heeft iets vriendelijks en rustgevend in de blik in zijn ogen. Het klinkt heel zweverig, maar als je naar Dierenrijk gaat, weet ik zeker dat jij het ook ziet.
Prachtige dieren! En daar sluit ik mee af voor vandaag.
Liefs,
Lieke

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.