Uncategorized

WITWANGGIBBONS

Ik wil jullie voor stellen aan Kanette & Erik uit Dierenrijk en Mizzy & Erich uit Beekse Bergen. Op de foto hieronder zijn Erik en Kanette te zien. Schattig toch? Lees verder voor meer leuke weetjes over deze stelletjes!
Zowel in de Beekse Bergen als Dierenrijk zijn witwanggibbons te vinden. Zoals de naam al zegt, deze gibbons hebben witte wangen. Dat geldt voor de mannen in ieder geval, zij zijn donker gekleurd en hebben witte wangen. Witwanggibbons worden in het wild over het algemeen ongeveer 30 jaar oud. In de Beekse Bergen wordt het tegendeel bewezen want vrouwtje Mizzy is daar al 51 jaar oud. Haar vriendje Erich is midden 30 en zij zijn dus al een hoog bejaard stel.
Gibbons leven meestal met zn tweeën en er komt vaak nog een jong en die leeft de eerste 7 jaar ook nog bij ouders voordat hij/zij het nest verlaat. Witwanggibbons worden allemaal met een blonde vacht geboren. Na een jaar worden ze zwart. Pas na zes jaar krijgen de vrouwtjes hun uiteindelijke blonde vacht. De mannetjes blijven dan zwart. Dat is ook te zien bij deze jonge witwanggibbon in Burgers Zoo.
Witwanggibbons zijn slingerapen en hebben bijzonder lange armen en vingers.
Kenmerkend aan de witwanggibbon is zijn gezang. In de ochtend start de man het lied en als het vrouwtje zin heeft valt zij halverwege in. Ze zingen om aan te geven dat zij daar wonen en eten. In het wild heeft de man met de beste zangstem het grootste leefgebied.
In Dierentuinen komt het ook wel eens voor dat dieren elkaar natuurlijk niet leuk vinden. En dat was ook zo bij Kanette en Nonkel een paar jaar terug. Kanette werd niet verliefd op Nonkel en daarom werd Nonkel verplaatst. Sinds kort is mannetje Erik erbij gekomen. Kanette heeft nog steeds de broek aan in de relatie maar ziet Erik gelukkig wel zitten. Dus wie weet komt er nog een baby gibbon in de toekomst.
Erik zit overigens graag in de voerbak, geeft wel een komisch gezicht!
Hopelijk vond je het leuk om wat meer te weten te komen over de witwanggibbons!
Liefs,
Lieke

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.