DIEREN

CAROLINA

Carolina de Chimpansee. In herinnering aan haar schrijf ik deze blogpost. Sommigen zullen het wel begrijpen en andere niet. Dat maakt niet uit, ik maak deze blog graag voor mezelf en andere dierenliefhebbers. Afgelopen maandag is Carolina ingeslapen.
Carolina is tussen de 51-53 jaar geleden geboren in het wild. Haar exacte geboortedatum is niet bekend omdat zij uit het wild is gehaald. Haar moeder was neergeschoten en anders had Carolina het als baby waarschijnlijk niet overleefd. Of we daar goed aan gedaan hebben als mens zijnde, is de vraag. Carolina haar eerste 30 jaar zullen niet makkelijk geweest zijn in test laboratoriums. Maar rond haar 30e kon ze de rest van haar leven weer redelijk ‘normaal’ voortzetten in de Beekse Bergen. De afgelopen 20 jaar heeft ze het goed gedaan volgens de verzorgers.
Carolina stond bekend om haar pittige karakter op haar leeftijd. Als je goed kijkt zie je de grote spierballen. Ze kon goed haar mannetje staan, en stond hoog in rang. Ze liet kleine Kibibi veel haar gang gaan en speelde zo nu en dan met haar. Ik geloof dat Carolina een hele lieve oude tante was voor Kibibi.
Carolina is behoorlijk oud geworden voor een Chimpansee. Ze kunnen 60 jaar worden in uitzonderlijke gevallen. Maar de leeftijd die ze heeft behaald is al een hele prestatie. Carolina werd een aantal weken geleden grieperig en je hoorde haar hoesten. Het was toen al spannend. Dat is hetzelfde als oude mensen een flinke griep krijgen, dan kan dat ook heel spannend worden. Ze lag veel buiten in haar eentje. Of ze sliep binnen bij de groep. Maar ze zonderde zich al vaak af van de groep vertelde de dierenverzorging. Ze leek echter de griep wel te overleven. Ze kreeg antibiotica en er leek verbetering te komen.
Echter afgelopen zondag toen ik de nachtverblijven open zag staan en de hele groep binnen te zien was behalve Carolina, had ik mijn vraagtekens. Toen ik bij de voering vroeg hoe het met haar was, kreeg ik helaas te horen dat het erg slecht ging. Zondag had de groep de tijd om rustig afscheid te nemen van Carolina. Afgelopen maandag 12 maart kwam de verzorging ’s ochtends aan en zagen/hoorde ze dat Caroline heel zwaar lag te ademen. De dierenarts werd gebeld en hij kwam dezelfde ochtend nog. De dierenverzorgster vertelde dat Jacques (dierenarts ook wel bekend van de serie ‘komt een aap bij de dokter’) het dak van het binnenverblijf op ging om te kijken hoe het er bij stond. Echter is dat ook het dak waar ze op voeren en kunnen de chimapsees aan dat ‘dak’ hangen. Toen Jacques de kooi op kwam, vielen de alfamannen meteen aan. Een teken van bescherming van de groep. Erg mooi natuurlijk. Ze hebben toen geprobeerd de hele groep naar buiten te krijgen. Carolina is toen verdoofd in het binnenverblijf. Ze gaf daar eigenlijk al geen kik meer op, wat een teken is dat het erg slecht was gesteld met haar. De dierenarts had genoeg redenen om Carolina uit haar lijden te verlossen. Dat is dus ook die ochtend gedaan.
Het hoort bij het leven, maar het is nooit leuk. De dierenverzorgers hadden het er moeilijk mee, wat ik me kan voorstellen als je dag in dag uit met deze prachtige dieren werkt. Ik zal haar ook missen, ze was een prachtige dame in de groep.
Ze had niet het mooiste leven maar gelukkig wel een goede oude dag. Ze werd de laatste jaren goed verzorgd, hoorde bij de groep, kon een echte Chimpansee zijn en had genoeg ruimte. Ze kreeg goed te eten en had keuze tussen binnen- en buitenverblijf. Maar voor nu, hoop ik dat ze rust in vrede.
Liefs,
Lieke

5 reacties

 • https://tinyurl.com/rsacwgxy g

  Good day! This is kind of off topic but I need some guidance from an established blog.
  Is it very hard to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty
  fast. I’m thinking about setting up my own but I’m not sure where to start.
  Do you have any points or suggestions? Many thanks

 • tinyurl.com

  Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it.
  Look advanced to far added agreeable from you!
  By the way, how could we communicate?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.