DIEREN

BESCHUIT MET ROZE MUISJES

De Aziatische Olifant Jīng is geboren op 27 maart om 7.30 uur. Haar naam betekend ‘verassing’ omdat ze een echte verassing was. Ze hadden haar eigenlijk pas rond juli/augustus verwacht. Desondanks is iedereen super blij met haar komst!
Ze hadden tijdens de eerste inwendige echo nog niks gezien, blijkbaar zat de olifant toen al wel in de buik van Htoo Yin Ayee ;). Toen de verzorgers dinsdag 27 maart in de ochtend aankwamen om de dieren buiten te voeren. Stond er ineens een klein olifantje bij. Alsof het er al lang was. Moeder Htoo Yin Ayee en haar dochter Ma Palai beschermen het jong goed, iedere keer als kleine Jīng net iets te ver dreigt weg te lopen, trekken moeder en zus haar met hun slurf terug.
Via camerabeelden hebben de verzorgers kunnen zien wanneer het olifantje geboren werd en hoe de situatie was. Voor vader Sibu was dit namelijk de eerste keer dat hij aanwezig was bij een geboorte. Hij bleef er heel rustig onder en bleef lang bij Htoo Yin Ayee. Kleine Thuya (inmiddels al weer 5 jaar oud), stond in de grote zandbak en was er dus niet bij. Vanaf vandaag mogen Sibu en (stief)broer Thuya waarschijnlijk weer bij de dames. Tot nu toe stonden zij buiten. Ze willen vader en broer zo snel als mogelijk weer bij de kleine hebben. Maar dat is iets wat van dag tot dag bekeken moet worden. Voor nu staan Htoo Yin Ayee, Ma Palai en Jīng samen binnen.
Ze drinkt goed, al vanaf de eerste dag was goed te zien dat kleine Jīng goed begreep hoe dat moest.
Ze staat nog wel wankel op haar benen. Jīng wil graag slapen, maar de eerste dagen is het belangrijk dat ze eerst aansterkt. Het is dus belangrijk dat ze goed drinkt. Als ze namelijk in slaap valt, kan het zo zijn dat ze zo diep in slaap vallen dat ze niet meer makkelijk wakker te maken zijn. Daarom zie je zowel moeder als Ma Palai het kleintje omhoog houden met hun slurf of poten.
Olifantjes wegen bij geboorte tussen de 60 en 100 kilo. Dat is vaak meer dan we denken, als je zo een klein beestje ziet.
Af en toe is ze nog wat in de war over wie haar moeder is. Ze zoekt ook bij (stief)zus Ma Palai om te kunnen drinken.
Jīng heeft prachtige ogen. Hier volgen nog heel meer foto’s van. Want Dierenrijk is bij ons om de hoek. Dus elke kans die ik krijg, ga ik haar uiteraard opzoeken. Baby olifantjes fotograferen is namelijk best lastig. Dus een goede foto, kost veel geduld.
Ik heb intens genoten gisteren! Het was een magisch moment om een olifantje te kunnen zien dat pas één dag oud is. Ik voel me heel bofkont met de mogelijkheid om zo dichtbij ons huis, deze prachtige dieren te kunnen zien.
Liefs,
Lieke

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.