DIEREN

VALE GIER

De Vale Gier is een prachtige vogel. Helaas zijn ze ernstig bedreigd. In dierenrijk zit een gieren koppel en zij hebben al eerder een jong groot gebracht wat vorig jaar werd uitgezet om de populatie aan te sterken. Eerste paasdag kroop er als verassing weer een gier uit het ei van dit koppel. Meer weten over deze fotogenieke en prachtige dieren? Lees dan verder!
De vale gier legt in de regel maar één ei per jaar. Het ei wordt door beide ouders uitgebroed en het jong blijft tot een half jaar in het nest. Een broedpaar is monogaam en blijft het hele leven bij elkaar. De vale gier is een sociale soort; de vogel broedt in kolonies en jaagt in groepen. De nesten liggen minstens twee meter van elkaar en worden door de ouders fel verdedigd. De vale gier is ook tam te maken, er is een in gevangenschap gehouden exemplaar bekend dat een leeftijd bereikte van 37 jaar.
Met de enorme vleugels legt de gier grote afstanden af, en hoewel de vogels meestal zweven en ze langzaam lijken te vliegen kunnen ze een snelheid bereiken van meer dan 70 kilometer per uur, en honderden kilometers per dag afleggen. De vale gier zweeft op de door de zon verwarmde stijgende luchtstromen en slaat zo min mogelijk met de vleugels om energie te sparen.
De vale gier behoort tot de roofvogels, maar is een aaseter die al vliegend zoekt naar karkassen van dieren. Door zijn lange nek zonder veren kan de gier zijn kop relatief ver in een kadaver steken zonder dat de veren blijven haken. Vale gieren leven in groepen, waarbij de dieren elkaar goed in de gaten houden. Als één gier voedsel vindt, vliegt de rest mee naar beneden. Tijdens de maaltijd worden door de dominantste gier luid sissende geluiden gemaakt, de andere gieren reageren hierop met grommende geluiden. De gier kan zelf overigens geen lijken openscheuren, en moet bij een ‘vers’ lijk wachten op andere dieren, zoals sterkere roofvogels, die het karkas aanvreten. Helaas worden er veel olifanten gestroopt vanwege hun slagtanden. Ze vergiftigen zo’n olifant dan vaak. Als gieren hier dan van eten, worden zij ook allemaal vergiftigd.
De Green Balkans zet zich in voor de populatie van de vale gier. Tussen 2009 en 2015 zijn er in totaal 210 vale gieren uitgezet door Green Balkans. Eén daarvan was een vale gier die in Dierenrijk uit het ei was gekropen. Deze gier is vorig jaar (voorjaar 2016) in Polen gesignaleerd. Het aantal broedparen dat zich in Bulgarije heeft gevestigd is toegenomen van nul in 2009 tot twaalf in 2015. Helaas is het nog steeds noodzakelijk om de gieren bij te voeren, omdat er in Bulgarije nog niet voldoende wild is en dood vee opgeruimd moet worden. Green Balkans zorgt voor karkassen voor de gieren en werkt er tegelijkertijd aan om in de toekomst voldoende natuurlijk voedsel voor de gieren te hebben.
Ook dit jaar hebben de gieren uit dierenrijk weer een ei uitgebroed. En ik werd op de hoogte gesteld door een dierenverzorger toen ze een ei hadden. Ik maakte toen al een foto van de gier met het ei.
En erg knap, het overleefde de kou en kwam uit op eerste paasdag.
Foto’s van de gier zijn 1,5 week na het uitkomen van het ei, genomen.
Ik kan intens gelukkig worden van een baby olifant of chimpansee, maar ook van deze gier. Wat een wondertje!
Liefs,
Lieke

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.