DIEREN

WERKEN IN DE DIERENTUIN?

De vraag die mij het meest gesteld wordt. Waarom werk je niet in een dierentuin? Wil je niet werken in een dierentuin? Ik geef je de antwoorden in deze blog.
Ik loop nu bijna een jaar lang, iedere week in verschillende dierentuinen. Zoals iedereen inmiddels wel weet is Dierenrijk mijn thuisfront en kom ik daar het liefst en het vaakst. Niet alleen omdat het dicht bij huis is maar omdat het een mooie dierentuin is en ik me er op mijn gemak voel. Er is geen enkele dierentuin tot nu toe waar dierenverzorgers zo geïntresseerd zijn en de tijd nemen om je af en toe wat uit te leggen over de dieren. Ik geniet daar van maar ook anderen. De informatie die ik krijg, deel ik weer met jullie en anderen. Ik kwam als kind al vaak met mijn ouders in de dierentuinen van de benelux. Blijkbaar ben ik ooit in Wuppertal geweest en liepen daar de olifanten los door het park met een verzorger een rondje als ‘show’. Ik herinner mij er niks van maar ik ben blij dat we tegenwoordig in dierenparken vooral verzorging ‘shows’ zien. Met de jaren wordt het beter voor de dieren en leren we bij. Er zijn talloze meningen over dierentuinen en dat is prima. Iedereen mag een mening hebben.
Mijn mening is dat je geen dieren uit het wild moet halen. Maar de dieren die in dierentuinen geboren zijn, er te laten zitten. Er zijn een aantal dieren die wel terug het wild in kunnen vanuit een dierentuin waaronder de gieren. Maar chimps zouden niet meer het wild in kunnen makkelijk. Ze krijgen iedere dag te eten, er is weinig tot geen dreiging, ze hebben niet te maken met andere families die hun leven bedreigen of stropers. Dus het is goed dat we een aantal dieren beschermen tegen voornamelijk de mens. Aan elke kant van het verhaal, zijn er voor- en nadelen.
Dat gezegd hebbende, vragen mensen mij vaak waarom ik niet in een dierentuin werk. Ik vertel dan eigenlijk altijd dat het nog niet zo makkelijk is om dierenverzorger te worden. Ga maar eens na hoeveel studenten zich ieder jaar inschrijven voor een dierenverzorging opleiding. Met geluk loop je stage in een of meerdere dierentuinen, doe jij je stinkende best en zijn ze tevreden. Maar dan ben je klaar met je opleiding, dan moet er ergens een vacature zijn voor dierenverzorger. En dat is nog niet zo makkelijk, we hebben in Nederland natuurlijk een ‘beperkt’ aantal dierentuinen als je daar de afgestudeerde studenten tegenover zet. Dus het is nog niet zo makkelijk om in een dierentuin te werken.
Dus ik hou het vooral bij het fotograferen en wandelen in dierentuinen. En zo nu en dan mijn geluksmomentjes zoals toen we met onze adoptiezeehond Doca een momentje hadden in oktober, of toen ik mee het tijgerverblijf in mocht om het voer klaar te leggen, of wanneer we een vroege ochtendwandeling voor opening van het park hebben als abonnee. Ik leef op van die momentjes.
Maar wellicht ga ik dan toch nog ‘werken’ in een dierentuin. Aankomende zaterdag ga ik naar een bijeenkomst om te kijken of ik iets kan betekenen als vrijwilliger in Zooparc Overloon. Waarom Zooparc Overloon en niet Dierenrijk? Dierenrijk heeft al veel vrijwilligers en zij werven alleen vrijwilligers aan het begin van het jaar. In Overloon zijn ze dringend op zoek naar vrijwilligers en daarom ga ik kijken of ik wellicht iets kan doen daar. Daarnaast is het een prachtig park waar ik heel graag kom. De witte tijgers maakt het park redelijk uniek en de prachtige leeuwengroep net zo goed. Kinderfeestjes verzorgen, uitleg geven in het park over de dieren op drukke dagen, rondleidingen, dat zijn de taken van een vrijwilliger ongeveer. Dus ik hou jullie op de hoogte, wellicht ga ik dus nog een soort van ‘werken’ in een dierentuin.
Sometimes you just need to take a leap of faith!
Liefs,
Lieke

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.