DIEREN

DAGJE DOLFINARIUM

Gisteren kwam ik voor het eerst sinds lange tijd weer in het Dolfinarium! Het is jaren geleden dat ik er voor het laatst kwam. En ik heb zo intens genoten. Nog nooit ben ik zo lang blijven staan bij hetzelfde verblijf. Het dolfinarium is niet super groot. Maar het is de moeite waard om er eens lekker voor te gaan zitten. Ben je nog niet overgehaald? Dan laat ik je in deze blog een aantal foto’s zien van mijn favoriete dier, de dolfijn! Zij maken het zeker de moeite waard om het zelf te gaan zien!
In het Dolfinarium zijn er 28 dolfijnen te vinden. 20 buiten in de dolfijnendelta en 8 in het dolfijndomijn voor de ‘show’. Want het is niet meer echt een show te noemen. Tegenwoordig laten ze namelijk vooral zien wat de dieren doen in het wild. Een verhaal waarin ook duidelijk gemaakt wordt dat we op de wereld moeten letten. Met name de plastic soep wordt aangehaald als een van de grotere problemen voor alles wat in het water leeft.
De trainers zijn de hele dag bezig met de dieren. Dus de dieren die in het dolfijndomijn zitten voor de show, krijgen net zoveel aandacht als de dieren in de delta. Er zijn uiteraard tig meningen over het dolfinarium. Maar als je twijfels hebt, dan zou ik echt eens gaan kijken om het zelf te beoordelen. Ik vroeg me af of de dieren in het domijn wel net zo gelukkig zouden zijn als de dolfijnen in de delta. Daarom was het zo mooi om te zien dat de dolfijnen aan het spelen waren toen de mensen weg waren na de show. Terwijl de verzorgers aan het opruimen waren, kregen de dolfijnen speelgoed en waren ze allemaal aan het spelen. Het was prachtig om te zien! We mochten wat langer blijven staan omdat ik samen met andere vrienden (van Zoovaria) was. Ik leg je volgende week meer uit over Zoovaria! En er volgt uiteraard een vlog met beelden van deze spelende dolfijnen!
Springende dolfijnen fotograferen, is nog niet zo makkelijk!
Als kind, was ik gek van dolfijnen. Mijn kamer was blauw, ik had posters van alle soorten dolfijnen en ik had dolfijnen knuffels hangen in mijn kamer. Het was wel erg, dat ik dus nog niet in het dolfinarium was geweest het afgelopen jaar. Daarnaast bleek ik nog niet zoveel van de dolfijnen te weten. Gelukkig hadden we Angela, die ons alles kon uitleggen over deze prachtige dieren. Zoals dat de dieren naast vis ook jello krijgen. Daar zit namelijk veel vocht in. Dolfijnen drinken namelijk niet en halen het vocht in het wild uit vissen. Omdat we hier de vissen eerst invriezen voordat we ze aan de dolfijnen gegeven, zit er minder vocht in. De dieren krijgen dus af en toe extra vocht van de verzorgers.
Tijd om te genieten van deze mooie dieren!
Roxy en James
James werd geboren op 26 mei 2017 en zijn moeder is Roxy. Roxy en James zijn dagelijks buiten te bewonderen in het bassin. Hij wordt dus dit weekend 1 jaar oud!
Dolfijnen hebben een gat boven op hun rug/hoofd om adem te halen. Ze openen die alleen boven water, om adem te halen. Ze zouden verdrinken als het gat open is en ze onder water gaan.
De hele dag door is er beweging te zien in de delta. De dolfijnen zijn zowel boven als onder water te zien. Het dolfinarium heeft namelijk een kijkwand gemaakt, waardoor je de dolfijnen ook onder water kunt zien.
Palawas
Je kunt de dieren goed uit elkaar houden, door de vormen van- en tekeningen op het lichaam van de dolfijnen. Ik ken ze nog niet alle 28 maar degene die het meeste opvallen zijn Balassi, Joker, James en Roxy. Balassi heeft allemaal cirkels op zijn lichaam, Joker is de grootste dolfijn die ze hebben in het dolfinarium, Roxy en James hebben een meer ronde ‘bult’ boven op hun snuit en zijn te herkennen als moeder en zoon.
Roxy
Deze foto’s geven een prachtig beeld van hoe een aantal prachtige dolfijnen genieten in hun verblijf. De verzorgers hebben zoveel liefde en aandacht voor deze dieren, dat is goed te zien. Dat zul je zelf ook zien en horen als je gaat kijken. De dieren zwemmen rond, spelen, springen en worden om de zoveel tijd even getraind. Ze trainen vooral ook voor medische redenen zodat ze het vertrouwen van dolfijnen ten alle tijden hebben om ze te kunnen helpen als dat nodig is. Tijdens de training krijgen ze uiteraard ook vis. Dolfijnen krijgen nooit straf, ze worden hooguit niet beloond. Dit doen ze door het dier even geen aandacht te schenken. Ze krijgen dus ten alle tijden hun eten, want dat is belangrijk, voor de primaire behoefte.
Zo was er bijvoorbeeld een dolfijn met een eisprong gisteren, waardoor de andere dolfijnen een beetje afgeleid waren. Die vonden dat wel interessant uiteraard. Dan wordt (zoals het hoort denk ik) de prioriteit gelegd op het eten geven van de dolfijn en niet op de demo. Er wordt dan dus uitgelegd dat een van de dieren normaal een prachtige sprong kan laten zien, maar dat het vandaag niet lukte om die reden.
Er zijn vele meningen over het dolfinarium, dat weet ik en respecteer ik. Dus ik hoop dat iedereen ook de mijne respecteert! Wil je graag nog veel meer weten over de dieren die in het dolfinarium leven? Neem dan ook eens een kijkje op de blog van Angela, www.vtlphotography.com. Haar passie en liefde voor deze dieren is aanstekelijk!
Hopelijk vonden jullie deze blog leuk. En heb ik jullie iets bijgeleerd over deze prachtige dieren. Mocht je vragen hebben, mag je mij altijd een berichtje sturen!
Liefs,
Lieke

2 reacties

  • Angela

    Leuk om terug te lezen!! En super lief dat je mijn website hebt vermeld! In het nieuwe seizoen gaan we weer een keer een dagje dolfijnen kijken he? 😉

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.