DIEREN

APENHEUL

Een bos vol loslopende apen, dát is Apenheul. Tussen het groen loopt meer dan de helft van de apen zomaar los tussen de bezoekers. Het dierenpark ligt aan de rand van Apeldoorn, midden in de natuur op de Veluwe. Ik kom hier gemiddeld 2x per maand met heel veel plezier. In de volgende blog neem ik jullie door middel van foto’s en een paar filmpjes mee door dit prachtige park en haar karakteristieke dieren.
Gouden Leeuwen Aap – 1 week oud
Naast 34 apensoorten zijn er ook nog een aantal andere dieren te vinden. Waaronder een papegaaienkoppel. Dit koppel heeft een grote kooi voor de avonden in Apenheul maar overdag hebben zij de vrijheid om vrij rond te vliegen. Ze keren dan ook altijd in de avond terug voor hun veilige plek en thuis in de Apenheul. Als je goed zoekt, dan spot je ze soms ergens in het park of zelfs erbuiten.
Als ik de Apenheul bezoek, ga ik in ieder geval op zoek naar zes soorten apen. De gorilla’s, orang oetans, hoelmans, slingerapen, rode brulapen en bonobo’s zijn mijn persoonlijke favorieten..
Dus hieronder wat meer over deze mooie diersoorten!
Kevin
Apenheul heeft 8 orang oetans. Het is zeer bijzonder dat er twee mannelijke orang oetans zijn met wangplaten. Alleen een orang oetan die het hoogst in rangorde staat, ontwikkeld wangplaten. In principe zou dat betekenen dat er dan maar één platenman zou kunnen zijn in Apenheul. Maar ze hebben twee prachten platenmannen genaamd ‘Amos’ en ‘Kevin’. Kevin is vanuit een andere dierentuin gekomen, waar hij zijn wangplaten had al had ontwikkeld. Amos woont al een tijdje in Apenheul en bij hem was dan ook mooi te zien hoe zijn wangplaten zijn ontwikkeld in de loop der jaren.  Naast Amos en Kevin, zijn er nog twee mannetjes Kawan en Baju. Zij zijn echter nog erg jong, maar zullen nooit platen ontwikkelen als Amos nog in Apenheul bij hen woont. Dat zou kunnen betekenen dat een of meerdere van deze jongens een keer moeten verhuizen naar een andere dierentuin. Er zijn ook nog 4 vrouwelijke orang oetans; Wattana, Sandy, Samboja en Indah. Ik heb mijn abonnement aangeschaft omdat ik Indah graag wilde zien opgroeien. Zij is dan ook de grootste reden dat ik Apenheul zo vaak bezoek. Zij is geboren op 19 oktober 2017. Het liefst sta ik uren te kijken bij Samboja en Indah.
Samboja en Indah
Samboja leert Indah klimmen en hangt haar regelmatig in de touwen. Ik had het geluk, dat ik zo’n moment vast kon leggen.
Indah in de hoofdrol en Samboja op de achtergrond.
Io de tweede plaats kom ik ook erg graag bij de gorilla groep in Apenheul. Er is dit seizoen een ongewone samenstelling bij de gorilla groep, er zijn namelijk twee zilverruggen in het park te vinden. Een zilverrug is de mannelijke gorilla leider van een groep. Jambo is de zilverrug die al jaren te zien is in Apenheul samen met zijn vrouwen en nageslacht. Sinds kort is er nog een zilverrug gearriveerd, genaamd Bao Bao. Jambo moet namelijk naar een andere dierentuin omdat hij voor genoeg nageslacht heeft gezorgd. Bao Bao moet de nieuwe fokman worden. Bao Bao kon alleen iets eerder dan verwacht op transport naar Nederland, terwijl Jambo en zijn drie zoons helaas nog geen nieuwe plek hebben om naar toe te verhuizen. Op dit moment zitten er dus twee zilverruggen in het park, maar niet in het zelfde gebied want dat zou niet goed gaan.
Jambo – Een charmante gorilla zilverrug om te zien. Hij is wat bang voor water, maar verder erg lief voor zijn harem en kinderen.
Ze hebben BaoBao daarom een ander stukje grond gegeven, en hij werd alvast geïntroduceerd bij 3 vrouwen uit de voormalige harem van Jambo.  Dat gaat gelukkig erg goed! Bao Bao moest vooral even wennen aan het klimaat omdat hij uit Taiwan komt. Het is een spannende tijd omdat Bao Bao alleen heeft geleefd in Taiwan. Bao Bao heeft nog nooit een groep geleid en nog niet eerder voor kinderen gezorgd. Dat is echter wel erg belangrijk voor zijn eigen welzijn, maar ook voor het fokprogramma. Zijn genen komen immers nog niet voor onder de gorilla’s in dierentuinen wereldwijd. Zijn komst betekend dan ook dat de gorillavrouwen niet langer de anticonceptiepil hoeven te krijgen. De gorillagroep in Apenheul kan zich met Bao Bao dus op een natuurlijke manier verder ontwikkelen. Wel gaat dit een heel spannend jaar zijn, want we weten natuurlijk nog niet hoe Bao Bao zich precies gaat ontwikkelen.
Bao Bao
Er zijn 14 gorilla’s te vinden in Apenheul. Ik moet eerlijk zeggen dat er twee gorilla’s zijn die mijn hart gestolen hebben. Jabari de jongste gorilla in het park (5 jaar oud) en Chama (8jaar oud). Jabari ziet er ontzettend schattig uit. Hij is helaas wel vaak de dupe als zijn oudere broers en zussen een zondebok nodig hebben. Wellicht hebben jullie het filmpje gezien dat er een gorilla in het water geduwd werd, Jabari was de dupe. (zie filmpje hieronder, bron: apenheul)
Jabari
bron filmpje: Apenheul
En Chama klimt erg graag in bomen, ook al is dat niet overal de bedoeling, omdat ze dan alles kaal vreten. Chama heeft er echter geen boodschap aan. Ze vindt altijd wel een manier om in een boom te klimmen (of er nu stroomdraad omheen staat of niet). Daardoor heeft ze helaas zo nu en dan wel een splinter in haar voet, en dan is ze erg zielig. Ik vind het prachtig dat ze in alle bomen klimt, ook al is het niet de bedoeling.
Chama
In de volgende video zie je Chama en tante Tayari. Het gebied van Jambo grenst aan het gebied van BaoBao en de drie vrouwen. Dit is afgeschermd zodat ze elkaar niet kunnen zien. Maar de dames hebben wel een oplossing gevonden! Hoe intelligent zijn gorilla’s, check de volgende korte video. Met dank aan Cindy, waarvan ik deze video mocht gebruiken. Ben je een gorilla fan, neem dan zeker een kijkje op haar youtubekanaal of site.
Een andere apensoort die jullie zeker voorbij hebben zien komen op mijn blog, is de rode brulaap. De ogen van dit dier zijn adembenemend mooi. In augustus werd er ook nog een kleintje geboren.
Rode brulaap. 1,5 week oud
Rode brulapen zijn ondeugende dieren, de verzorgers die er dagelijks de wacht houden hebben hun handen er aan vol. Ze zijn nieuwsgierig en behoorlijk brutaal. Maar die ogen, blijven prachtig!
brulaap
Maar naast deze prachtige dieren, zijn de Hoelmans even fotogenieke en prachtige apen! Met name de kleine Rajender en zijn iets oudere broer Kumar.
Hoelman – Rajender
Het donkere koppie in combinatie met het lichtgrijze vacht, maakt ze ontzettend mooi. Rond deze tijd vallen er veel eikeltjes uit de bomen, daar zijn de Hoelmans dol op. Ze horen de eikeltjes vallen en proberen te kijken waar het eikeltje valt en gaan er dan op af. Dat levert af en toe ook mooie plaatjes op.
Hoelman Kumar
Tussen het gebied van de Hoelmans en de Rode Brulapen bevind zich nog het gebied van de slingerapen. Een aapsoort waar nog veel mysterie rond hangt. Zo is er niet duidelijk wat voor rangorde er plaats vindt binnen de groep slingerapen. Er is laatst wel een kleintje geboren en die zien er mega schattig uit! Beoordeel zelf maar:
Choco en Piñata
Vaak hangt fotograferen van timing af. De volgende foto van Piñata is een goed voorbeeld.
Bij de slingerapen lopen ook nog een andere dieren rond, de Capibara’s. Zij gaan heel goed samen met de slingerapen. Slingerapen kunnen elkaar niet vlooien omdat ze geen ‘duimen’ hebben, dus knuffelen ze elkaar veel. Ze knuffelen echter ook graag met de Capibara’s. De Capibara laat zich gewillig op zijn zij vallen om geknuffeld te worden.
En als laatste de Bonobo’s, de apensoort die het meest op ons mensen lijkt. Het zijn niet altijd de aardigste dieren maar ze zijn wel bijzonder. Vrouwen zijn de baas binnen deze apensoort. En ook bij de bonobo’s zijn er kleintjes te vinden.
Besede en haar zoontje Lokolo (1juni geboren)
Eentje is geboren in februari, genaamd Eyenga.
Eyenga bij zijn moeder Jill
Deze prachtige dieren bezoek ik dus altijd als ik in Apenheul kom.
Maar ze hebben natuurlijk nog veel meer soorten apen en dieren! Daarnaast heb ik nu vooral dieren laten zien waar nog wel een barrière tussen mens en dier zit (in de meeste gevallen water). Er zijn namelijk ook een hoop apen die los rondlopen, zoals de Hoelmans en de Rode Brulapen. Voor de meeste mensen die de Apenheul bezoeken, is het doodshoofdaapjes gebied het hoogtepunt. Deze dieren zijn uiteraard mega nieuwsgierig en brutaal.
Dus gebruik vooral de gratis apentassen aan het begin van de route, want je zult de eerste niet zijn waar een lipstick of zelfs tampon uit de tas wordt gejat. Ze vinden het uiterst interessant en gaan volledig op onderzoek uit als ze iets hebben weten te bemachtigen. Al zullen ze vooral op zoek zijn naar eten. En gelukkig staan er tegenwoordig in elk gebied medewerkers, zodat de dieren niet meer gevoerd kunnen worden door de bezoekers. Sommige mensen denken dat het echt niet uitmaakt als je ze voert, maar ze kunnen er erg ziek van worden. Daarnaast zijn er dan nog mensen die wel fruit willen voeren omdat ze denken dat dit natuurlijk voedsel is voor deze dieren. Maar je moet weten dat deze dieren vaak een dieet volgen, zeker als ze zwanger zijn. Want een doodshoofdaapjes baby weegt 100 gram bij geboorte en het vrouwtje zelf weegt maar 800 gram.
Als het vrouwtje dus te zwaar is, wordt het lastig om nog over touwtjes te lopen en in bomen te klimmen met een baby op haar rug. Dus ga je een dagje naar de Apenheul (of welke dierentuin dan ook) voer de dieren alsjeblieft niet! Want geef toe, dit is toch ontzettend mooi om te zien! Apenheul bied de kans om de wonderen der natuur van wel heel dichtbij te bekijken. Daarnaast voelt het voor mijn dierenhart heel fijn aan dat de dieren zoveel ruimte hebben.
Naast de doodshoofdaapjes, zijn ook de ringstaartmaki’s groot favoriet bij de meeste bezoekers. Deze dieren zijn voornamelijk bekend uit de film Madagaskar.
Voor al het andere moois dat er te bewonderen is in de Apenheul, moeten jullie zeker zelf gaan kijken. Ik raad jullie aan om naar de voering van de gorilla’s en orang oetans te gaan! Hopelijk hebben jullie genoten van de foto’s! Welke foto vinden jullie het meest schattig?
Liefs,
Lieke

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.