BLOG,  DIEREN

ZWARTVOETPINGUÏNS

Een van de meest charmante dieren als je het mij vraagt. Ze zien er altijd goed uit in hun ‘smoking’! Naast dat het er beeldig uit ziet, is het ook nog handig. In de volgende blog vertel ik je meer over de zwartvoetpinguïns.

Burgers Zoo

Wist je dat pinguïns alleen maar voorkomen op het zuidelijk halfrond? Ze komen dus ook voor in Zuid-Afrika, dat vinden mensen vaak gek omdat ze denken dat pinguïns alleen voorkomen in hele koude gebieden.

Burgers Zoo

Alle pinguïns zijn sociaal levende dieren. De zwartvoetpinguïns zijn monogame dieren, dat wil zeggen dat ze koppeltjes voor het leven vormen. Wij kunnen deze dieren misschien niet zo goed uit elkaar houden, maar zij kunnen elkaar zonder moeite vinden tussen honderden andere pinguïns! Wij zouden ze ook kunnen herkennen, want ze hebben allemaal een uniek stippenpatroon op hun buik. Zoals ik al in de inleiding vertelde, zien deze dieren er prachtig uit. Echter werkt hun vacht in het wild ook als camouflage. Als een pinguïn in het water zwemt en er zwemt een haai onder hem, dan valt zijn witte buik weg tegen de witte kleur van de lucht als de haai omhoog kijkt. Als er een roofvogel van bovenaf naar beneden kijkt, valt de zwarte rug van de pinguïn weg tegen de donkere kleur van het water.

Burgers Zoo – Pinguïns zijn vogels, maar ze kunnen niet vliegen. Ze gebruiken hun vleugels meer als vinnen in het water.

Ze leven en broeden in het wild in grote kolonies van 50 tot 100 dieren. Er is geen sprake van een rangorde. De paren broeden vlak naast elkaar en er is voortdurend ruzie, bijvoorbeeld om een takje dat een dier uit het nest van een ander pikt. Zwartvoetpinguïns hebben twee maal per jaar een nest met 1 a 3 eieren, meestal is dit in februari en september.

Zooparc Overloon

De partners wisselen elkaar af bij het broeden, zodat ze om en om naar zee kunnen gaan om te jagen. Na 39 dagen komen de eieren uit. Als de kuikens twee weken oud zijn gaan beide ouders tegelijk op jacht om de hongerige jongen te voeden. In de tijd dat beide ouders gaan vissen, verzamelen de pinguïnkuikens zich in een soort crèche, onder toezicht van enkele volwassenen die zelf geen kuikens hebben.

Zooparc Overloon

In dierentuinen dragen de pinguïns vaak een bandje met code om ze te herkennen. Zo kun je in de foto hierboven zien dat de pinguïns in Zooparc Overloon, gekleurde bandjes om de vleugel hebben ter herkenning. Zo weten de dierenverzorgers welke pinguïn wat nodig heeft en kunnen er geen misverstanden ontstaan bij het geven van medicatie bijvoorbeeld.

Afbeeldingsresultaat voor sanccob

De grootste bedreiging voor de zwartvoetpinguïns in het wild, is de mens. Met name olierampen en overbevissing, zijn een groot probleem. De stichting SANCOBB zet zich in voor deze dieren. Door middel van opvang, waar ze de dieren weer beter maken en terug uitzetten in het wild. In een jaar waarin er geen olierampen zijn, behandelt SANCOBB gemiddeld zo’n 2500 zeevogels waarvan 1500 zwartvoetpinguïns. Maar naast de opvang van zieke en gewonde dieren, heeft SANCOBB ook een project voor het uitbroeden van eieren en het grootbrengen en weer uitzetten van pinguïnkuikens die door de ouders zijn verlaten. Sinds de start van dit project in 2006, zijn er meer dan 4000 jonge zwartvoetpinguïns in het wild uitgezet. Onderzoek toont aan dat deze pinguïns een gelijke overlevingskans hebben als kuikens die door hun ouders in het wild zijn grootgebracht.

Zooparc Overloon

Hopelijk vonden jullie het leuk om wat meer te weten te komen over deze mooie dieren. En wat vinden jullie van de zwartvoetpinguïns? Laat het me weten in de reacties!

Liefs, Lieke

4 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.