BLOG,  DIEREN

KOALA

Dit keer mochten jullie kiezen over welk dier deze blog zou gaan. En zoals je kunt zien gaat het dus over een buideldier, namelijk de koala. Dat was een idee van Jenny, zij had namelijk gereageerd op mijn Facebook post.

Zoo Antwerpen

De koala is een zeer bekend buideldier. Vooral vanwege zijn zeer aaibare uiterlijk. Toch schijn je dat beter niet te kunnen doen, want ze kunnen flink van zich af bijten en krabben. Van alle buideldieren heeft de koala zich het meest gespecialiseerd. Hij eet bijna niets anders dan eucalyptusbladeren en dan alleen maar van 6 van de 600 soorten eucalyptusbomen. In de jonge eucalyptusbladeren zit veel blauwzuur en daarom beperkt een koala zich tot de oude, moeilijk verteerbare bladeren. Micro-organismen in hun spijsverteringsstelsel helpen bij het afbreken van het stugge bladvoer.

Zoo Duisburg

Een koala hoeft bijna nooit te drinken, aan het vocht in de eucalyptusbladeren heeft hij genoeg. Eten doen ze dagelijks ongeveer in 4 uur. De overige 20 uur vullen ze bijna geheel met slapen en doezelen in de bomen.

Zoo Antwerpen


De trotse koala man heeft trouwens een kleine harem aan vrouwtjes die hij absoluut niet graag deelt. Want hoe schattig die mannetjes er ook uitzien, zo jaloers zijn ze ook! De buidel van de moeder koala heeft de opening aan de achterkant. Als de jongen groter zijn, liften ze meestal op de rug van hun moeder mee.

Zoo Duisburg

De koala is trouwens een van de weinige zoogdieren met vingerafdrukken. Sterker nog, het onderscheid tussen dat van een koala en een mens is echt minimaal. Wetenschappers wijten dit aan het feit dat koala’s hun handen op een vergelijkbare manier gebruiken als wij. Ze hebben vijf vingers net als wij, waarmee ze heel gericht iets kunnen vastgrijpen (bijvoorbeeld eucalyptusbladeren). Daarnaast hebben ze maar twee heel flexibele vingers die je kunt vergelijken met onze duim. Het is dus een dier met twee duimen.

Zoo Duisburg

Soortgenoten in Nieuw-Zuid-Wales krijgen het label ‘kwetsbaar’. Dit houdt in dat op deze plekken het natuurlijke leefgebied van koala’s beschermd zal worden tegen onder andere industrie en woningbouw.

Zoo Antwerpen

Ik vindt Koala’s zelf ook prachtige dieren. Hun fluffy uiterlijk maakt ze uiteraard al snel schattig! En die neus in combinatie met grote fluffy oren, tja het klopt gewoon helemaal! Toch kom je ze niet in heel veel dierentuinen tegen. Maar in Duisburg en Zoo Antwerpen zijn ze dus wel te zien. In Duisburg hebben ze dus ook nog een hele jonge koala zoals je kunt zien op de foto’s!

Zoo Duisburg

Wil je graag een bepaald dier in mijn blog terug zien? Laat het dan weten in de reacties!

Liefs, Lieke

2 reacties

  • Jenny

    Hoi Lieke,

    Hè hè eindelijk een reactie van mij. Heb je blog goed gelezen en die bracht mij echt nieuwe dingen. Zoals de vingerafdrukken of dat een mannetje een harem heeft met vrouwtjes. Leuk!! De foto’s zijn ook prachtig, en hebben een hoog schattigheidsgehalte ☺ dank je wel! Groetjes van mij

  • LiekesShotOfLife

    Hoi Jenny, wat leuk dat je nog wat dingen hebt gelezen die je nog niet wist. Dat vind ik altijd leuk om te lezen! Dankjewel, super lief van je! lfs Lieke

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.