BLOG,  DIEREN

IJSBEERTJES VOOR HET EERST NAAR BUITEN IN DIERENRIJK!

Na drie maanden in het kraamhol, mochten de ijsbeertjes vandaag hun eerste stapjes buiten zetten. Ze lieten even op zich wachten, maar dat is helemaal niet zo gek. Geniet in deze blog mee van de plaatjes en informatie over deze schattige ijsberen!

Even ruiken wat dit is!

In Dierenrijk is op 26 november 2018 ijsbeer Frimas bevallen van twee jongen! Het eerste jong werd om 19.15 uur geboren. Het tweede jong volgde wat later, namelijk om 19.57 uur. De vader van de jongen, is ijsbeer Henk. Hij en Frimas zorgden al twee keer eerder voor een ijsbeertweeling in Dierenrijk, namelijk Noordje & Pixel en Nicky & Simone.

Vanochtend om 11 uur ging de schuif van het binnenverblijf naar buiten toe open. Moeder Frimas stak al vrij snel haar hoofd naar buiten om eens rond te kijken om vervolgens weer terug naar binnen te gaan. Ze herhaalde dat meerdere keren. Op het grote scherm in het park, kon je zien dat de jongen ondertussen nog in het kraamhol zaten. Moeder Frimas ging naar het kraamhol toe om wat nestmateriaal uit het kraamhol te schuiven. Om zo ook de kleintjes mee over de drempel te helpen naar buiten. In het wild gaat dat ook ongeveer zo. Moeder krijgt na ongeveer 3 maanden in het kraamhol honger en dan wil ze naar buiten. Ze haalt de sneeuw dan weg en opent zo het kraamhol, de eerste zonnestraaltjes komen dan binnen en de jongen kunnen stapsgewijs wennen om naar buiten te gaan. Als ze zichzelf heeft uitgegraven dan kunnen zij en haar kleintjes erop uit, als de kust veilig is. Voor de jonge ijsbeertjes is alles nog nieuw, zij hebben al die tijd alleen het veilige en vertrouwde kraamhok gekend. Het duurde dus even voor de kleintjes zeker genoeg waren om mee naar buiten te gaan.

moeder Frimas en haar jongen – Dierenrijk

Maar na 3 kwartier kwamen ze buiten en het was het wachten meer dan waard. Op deze prachtige zonnige dag in februari, is het ook nog eens de Internationale dag van de ijsbeer. Voor moeder Frimas lag er allerlei lekkers buiten op haar te wachten. Toch leek ze daar nog niet veel interesse in te hebben. De jongen snuffelde wat aan het eten en liepen vervolgens gehoorzaam achter moeder aan. Midden op de berg, voor al het publiek begon ze haar jongen zittend te voeden. IJsberen voeden rechtop zittend zodat ze mogelijk gevaar, goed aan kunnen zien komen.

Moeder Frimas begon haar jongen te voeden, ongeveer 5 minuten nadat ze de eerste stapjes buiten hadden gezet. Dat is een goed teken, ze voelde zich op haar gemak. – Dierenrijk

Je kunt je bijna niet voorstellen dat deze twee pluizige beertjes, 3 maanden geleden bij geboorte nog maar zo groot waren als een cavia. Moeders melk is net slagroom, de kleintjes worden er snel groot van. IJsberen zien er dan wellicht schattig uit, maar ze zijn niet zo lief als dat ze eruit zien. Vader Henk zit nog in het verblijf naast Frimas. Hij mag de komende jaren nog niet bij de jongen komen, omdat hij ze dan wellicht zou doden. Dat is niet erg want deze dieren leven in het wild alleen.

IJsbeer Henk – Dierenrijk

Veel mensen denken dat een ijsbeer wit is maar hij ziet er vaak geel, bruin of groen uit door de kleuren van de grond. Want zijn huid is zwart en zijn haren kleurloos. Het geslacht van de beertjes is nog niet bekend, maar er zijn haren opgestuurd voor een DNA onderzoek. Het is namelijk niet zo makkelijk om het geslacht te zien bij ijsberen. We moeten dus nog even wachten tot het geslacht en de namen van deze kleintjes bekend worden.

Zo ontzettend schattig! – Dierenijk

Mochten jullie de eerste stapjes in het buitenverblijf willen zien. Hieronder kun je het filmpje bekijken. En mochten jullie meer filmpjes willen zien, abonneer je dan helemaal gratis op mijn youtube kanaal via de rode knop op mijn youtube pagina!

Liefs, Lieke

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.